Veien til fagbrevet

9AB2E5EC-493F-4665-ACC8-6B6FB9120949

viltvoksende

Heia.

I dag har vært en deilig og rolig dag. Jeg stod oppp litt ekstra tidlig i dag for å plukke litt blomster (hehe). Plukket også litt blomster i lunsjen, må jo utnytte all den tiden jeg har til rådighet, det er jo ikke akkurat overflod av fritid om dagen. Det finnes så mye vakre blomster ute i naturen i disse dager, Lofoten er virkelig et glansbilde på sommeren.

Noe jeg går å tenker på om dagen er dette med fagbrevet. For litt over ett år siden så gikk jeg ut av Vea, Norges grønne fagskole. Der gikk jeg 1 år fulltid på blomsterdekoratørstudiet for voksne. Det var et helt nydelig år og jeg angrer ikke et sekund på valget jeg tok. Året på Vea har gitt meg et solid grunnlag for videre læring og utvikling i blomsterdekoratørfaget.

Men så var det dette med fagbrev da. Det er 2 veier å gå for å få fagbrev som blomsterdekoratør etter det studie jeg gikk 1: Den tradisjonelle veien med 3 år som lærling, eller 2: jobbe opp realkompetanse i 3-5 år for å gå opp som praksis kandidat til fagprøven. Har man gått et vanlig videregående løp så har man et kortere løp til fagbrevet. Gjennom Vea`s fulltidsstudie så tar man 2 år på 1 integrert år, veldig kjekt for oss som er ubesluttsomme.

D3B16370-C498-417C-8D40-F224D5745098

BCB173D9-F55C-4F12-A47F-5222ADF0496F

jeg finner alltids en hage

Jeg valgte alternativ 2: jeg vil heller jobbe litt lengre som ufaglært før jeg retter snuten mot fagprøven. Det er nok litt ulemper med denne veien, men det finnes såklart fordeler. Jeg hadde ikke et ønske om å binde meg til en bedrift i 3 år, i tillegg ønsket jeg ikke å leve de årene på lærlinglønn i en alder av 27. Fordelen med å gå lærling er at man har en opplæringsplan med oppfølging fra bedriften, som ufaglært er man ansvarlig for egen læring.

Min plan for å få fagbrev er å jobbe så mye som mulig med blomsterdekoratørfaget i 2 år til før jeg melder meg opp til fagprøven. Jeg flytter til England i september å da er planen å få jobbe i en blomsterbutikk, kanskje blir jeg der 1 år før et annet land frister. Uansett, det viktigste er at jeg jobber et sted som har god fagkunnskap og som gir rom for videreutvikling. Kanskje lærer jeg meg et annet språk også, tiden får vise. Jeg er mektig glad for at jeg valgte å jobbe med blomster, det å få bruke hendene, utøve et håndtverk og ikke minst å få være kreativ er veldig tilfredstillende.

851BE6EE-5E3D-448A-9DF9-F62DA17E7F9B

hull i buksene

Nok prat, nå skal jeg straks på neste vakt i dag. Blomstene byttes ut med fersk fisk og god vin, kanskje blir det dessert også.

Ha en fin kveld!

 

 

 

One thought on “Veien til fagbrevet

Leave a Reply